Start direct

Contact

Maurits Harmsen Webdesign

Maurits Harmsen

Zelf een website maken met WordPress is vandaag de dag behoorlijk makkelijk. Ik ga je in 4 stappen uitleggen hoe je over een paar uur al een website online kan hebben staan.

Vier stappen om zelf een website te maken met WordPress

Stap 1: Hosting en domeinnaam regelen

Om met WordPress te kunnen beginnen heb je een server nodig. Eigenlijk is dit een beetje te vergelijken met de harde schijf van je computer of het geheugenkaartje van je fotocamera. Op de server wordt jouw WordPress installatie gezet. Dit noemen we hosten.

Er is ontzettend veel keuze als het gaat om hosting. De prijzen verschillen ook ontzettend. Zo kan je bij Strato al hosten voor €1,50 per maand en zijn er ook bedrijven waar je meer dan €50,- per maand betaald.

Ik ben erg groot fan van Antagonist. Hun hosting begint bij €4,99 per maand. Daarvoor krijg je hosting die geoptimaliseerd is voor WordPress en zeer goede ondersteuning. Al mijn websites host ik bij Antagonist.

Andere hosters zijn

Naast hosting moet je ook een domeinnaam hebben. Meestal kan je deze direct bij de hostingaanvraag aanvragen. Denk goed na hoe je domeinnaam er uit gaat zien. Kies voor een Nederlandstalige site altijd .nl en voor een Engelstalige site kies je .com. Woon je in België, kies dan voor .be. Extensies als .info, .org en .biz heb je niet zoveel aan. Ze zijn meestal een stuk duurder en door je bezoekers minder goed te onthouden.

Stap 2: WordPress installeren

De meeste hosters, zoals de door mij hoog geprezen Antagonist, bieden een functie aan om in een paar simpele stappen WordPress te installeren. Hier heb je helemaal geen programmeerkennis of iets dergelijks nodig.

Mocht je hoster deze mogelijkheid niet bieden, dan zal je zelf WordPress moeten installeren. Download dan de laatste versie van WordPress en installeer deze op je website. Als je hier geen kaas van hebt gegeten dan raad ik je af dit zelf te gaan doen.

Stap 3: Een thema kiezen

Bij WordPress worden een aantal standaard thema’s meegeleverd. Dit zijn simpele thema’s die doen wat je van een thema verwacht: je content op een nette manier laten zien. Vanuit je WordPress Dashboard kan je gaan zoeken naar nog veel meer thema’s.

Doen deze gratis thema’s niet wat je wilt, dan kan je gaan zoeken naar een betaalde thema. De beste websites om deze te vinden zijn ThemeForest en WooThemes.

Belangrijk is om te zoeken naar een betrouwbaar thema. Een thema vanaf een vreemde plek kan zorgen voor veel problemen op je website. De thema’s in WordPress, ThemeForest en WooThemes zijn betrouwbaar en worden geregeld bijgewerkt.

Stap 4: Plugins installeren

In een standaardinstallatie van WordPress zitten behoorlijk veel functionaliteiten om een goede blog op te gaan zetten. Wil je echter meer, dan kan je de website uitbreiden met diverse plugins. Via je WordPress installatie kan je al veel gratis plugins vinden. Zit jouw wens er niet tussen, dan kan je tussen de betaalde plugins zoeken. Goede plugins zijn te vinden bij Code Canyon.

Ook hierbij geldt dat je altijd een betrouwbare plugin moet vinden. Als je plugin al twee jaar niet meer geupdate is, kan je beter een andere gaan zoeken.

Een handige pdf

Download hier ook de PDF-versie van deze vier stappen.

Laat een reactie achter